SIAPALAH AKU TANPA MEREKA..

SUDI-SUDILAH KLIK DAN TINGGALKAN LINK KAT SINI..

Khamis, 7 Oktober 2010

UTOD... YUMMY..YUMMY... EEEEEiiiiiiiiiiii.... ha.ha.ha....

Negeri Sabah terkenal dengan makanan eksotiknya... Salah satu daripadanya ialah Utod... Mesti ada yang tanya.. Apa Utod tu???? Pelik jer bunyinya.. 
 
Utod merupakan sejenis ulat yang biasanya dijumpai pada batang rumbia yang telah ditebang... Ulatnya besar-besar... ada yang sebesar ibu jari kaki kanak-kanak... hi.hi.hi. Susah sangat nak imagine.. tengoklah gambo tu!!

Macam mana nak masak???? Very simple... goreng ja bah! Sesetengah orang lebih suka mengorengnya bersama bawang dan sedikit serbuk kunyit bagi menambahkan rasa... Ama ( atuk ) kata rasanya macam daging ayam... wAllahu a'lam... sebab saya tak pernah cuba... ngeri!!!!! Masa duk ngan Ama ( masa kecil dulu ) saya selalu kutip Utod dan memasaknya tapi nda perna makan bah!!!


10 ulasan:

Miss Annaz berkata...

ulat sagu tu kan?....

Fuziani JSR berkata...

Miss Annaz... ye , tu mmg ulat sagu. Kat Sabah kami panggil Utod, sesetengah tempat pula panggil Butod.

zuhanismohamed berkata...

alamak..mcm takut je nak makan ni..hehe

kakyong berkata...

eiii... ngeri & geli... brp lama u masak sebelum dia mati...

Fuziani JSR berkata...

Zuhanis... mmg menakutkan pon tapi bg mrk yg dah biasa... sedap..hi.hi.hi n they said... gud 4 our skin..

Fuziani JSR berkata...

Kakyong.... ada org goreng hidup2.. nampak mcm kejam. Atuk dulu... disiang dulu, ada bahagian yg perlu dibuang so masa masak tu dah mati pon...

tinuj berkata...

Salam ziarah,
Tk, ngingatkan kembali teman kat Sabah awal hingga akhir 80'an dulu.Sekarangni sepatah due je perkataan bahase sabah yang teman ingat .

Fuziani JSR berkata...

Saudara tinuj : Terima kasih kerana sudi ziarah blog ini... bila duk jauh sini, adakala terasa rindu dan mungkin kandungan blog ini sedikit sebanyak memperkenalkan budaya, cara hidup, bahasa dll ttg Sabah...

renjerkabloi berkata...

eiii mkn ulat hahaha....

renjerkabloi berkata...

eeiii mkn ulat yarkk!! hahahaha

LIKE DISINI

Layout