SIAPALAH AKU TANPA MEREKA..

SUDI-SUDILAH KLIK DAN TINGGALKAN LINK KAT SINI..

Selasa, 5 Oktober 2010

SUMANDAK SABAH ( GADIS SABAH )

SUMANDAK SABAH
Bila tengok title tu mesti org akan bertanya... sumandak tu apa???  Spesis badak ke??? Opsss!! ada juga yang marah nanti. Sumandak tu merupakan bahasa Dusun, iaitu salah satu etnik yang terbesar di Sabah. Sumandak bermakna gadis... Sumandak Sabah ni memang ramai yang cantik-cantik kerana kulitnya putih kemerah-merahan. Hi.hi.hi.... nanti ada gak yg kata aku ni perasan.... biasalah, ada yg cantik, ada gak yang biasa-biasa...

Sumandak Sabah ni melaram abis bila tiba musim perayaan Tadau Kaamatan ( Pesta Menuai ). Masa nilah mereka berlumba-lumba mengenakan pakaian tradisional dan menyertai Pertandingan Unduk Ngadau               ( Pertandingan Ratu Cantik bah! ).Next time aku akan cerita kisah disebalik Unduk Ngadau ni... Aku rasalah... kalau aku tulis panjang-panjang pon, belum tentu org dapat mengambarkan seorang sumandak berpakaian tradisi Sabah.. Jom tengok gambar!!!! Snap!Snap!

Sumandak Sabah berpakaian Tradisi Dusun ( kiri ) dan pakaian tradisi Kadazan ( kanan )
Atuk! Alawa boh!
(Amboi ! Cantiknya )

7 ulasan:

ijad berkata...

salam kenalan

Fuziani JSR berkata...

ijad: Salam perkenalan... terima kasih kr sudi menjenguk blog saya

kakyong berkata...

berat tak baju tu.. nmpak sarat dgn manik2..

Fuziani JSR berkata...

Kak Yong... manik yg digunakan tu jenis yang ringan.. so x berat..hi.hi.hi...

BUJANG SUSAH berkata...

cantiknya.. nak kawin dgn awek sabah la mcm ni...

Fuziani JSR berkata...

BUJANG SUSAH : Bah... bulih jugak bah tu.. tp kenalah naik belon ... hi.hi.hi

Boni King berkata...

Sumandak sabah tetap idaman

LIKE DISINI

Layout