SIAPALAH AKU TANPA MEREKA..

SUDI-SUDILAH KLIK DAN TINGGALKAN LINK KAT SINI..

Ahad, 31 Oktober 2010

IDENTITI DI SEBALIK CETUSAN SEIKHLAS RASA...










Ni lah blog AKU DAN DIA yang secara rambang mengetag mereka yang baca n3nya... dan yang membaca tu... salah seorangnya akulah... hi.hi.hi.... rasanya macam mo tapuk ( sembunyi ) sana balakang pintu jak supaya urang nda jumpa... Lain kali mo jadi silent reader jak lah... takut kena tag mcm ni lagi.... hi.hi.hi...





Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada siapa yang sudi baca N3 kali ni.... Sebelum tu... biar aku gelakkan diriku sendiri dulu.... terkena!!!! Mulanya mcm x nak tulis jer sb bukan kena saman pun kalau x tulis... tapi bila fikirkan... aku tulis jugalah sebagai tanda aku sporting... ye lah tu!  Mula nak cengkelat jugak tapi tuan blog tu dah beri peringatan kat chatbox aku.... hi.hi.hi... Okaylah... bulih juga kawan-kawan berblog ni kenal sama sia sikit2... but nothing interesting about me... just biasa-biasa saja.. Biarlah saya menulisnya dalam bahasa kami di Sabah... dont understand??? jangan malu-malu bertanya...

  1. Nama penuh sia JENNY SABASTIAN ROBERT @ FUZIANI. Kawan-kawan selalu tanya, kenapa nama sia masih nama asal.... panjanggggggggg ceritanya, nantilah ada masa sia story mory di sini.
  2. Lahir di  Kampung Lakut,Papar, Sabah. Ala... 1 jam jak dari KK kalau mo pigi sana..  Papar ni terkenal dengan belacannya yang sedap!!!
  3. Dibesarkan di Kampung Mondou, Tuaran, Sabah.... Kampung yg kicil jak... cuma ada 15 buah rumah tapi kami hidup harmoni bah.. saudara-saudara jak kami bah...
  4. Bersekolah rendah di SRK Bundung, Tuaran... Masa sekolah dulu, kalau mo pigi sikulah, nda buli bah pakai kasut dari rumah sb kana jalan di sawah, nanti kasut kutur. Sampai sikulah baru buli pakai kasut. Jadi kami pigi sikulah kaki ayam jak...
  5. Bersekolah menengah hingga tingkatan 2 di SMK Badin, Tuaran. Uiiiii! masa sikulah di sini glamer bah sia sb jadi pengawas... garang mcm singa lah kunun. Hi.hi.hi....perasan sekejap.
  6. Masa tingkatan 3, keluarga sia pindah menyewa sana Likas sb diaurang kerja sana Hotel Hyatt di KK. Masa tingkatan 4, kami pindah lagi abis mama' sia beli rumah sana Kapayan Ridge... dekat tu Hospital Queen. Jadi sia pun terpaksa pindah sana SMJK Shan Tao, Likas sampai tingkatan 5.... Kelas Sains pula tu.. Dlm kelas tu cuma sia dgn kawan sia yang namanya Cathrine saja yang KadazanDusun... yang lain semua Cina... bah, sikulah Cina bah tu!!!! Satu kelas cuma 24 urang saja dan yang paling buduh... sayalah tu.. Markah Matematik Tambahan selalu belas-belas jak... so, kalau periksa... sialah yg terlast...
  7. Lepas SPM.. kerja dgn syarikat brooker tanah sana KK... banyak juga bah gaji sia... plus komisyen, kadang-kadang dekat2 juga 2K... Malas suda mo sikulah... Tapi mama' sia bising tiap hari... suruh juga sikulah...
  8. Jadi sia terpaksalah sambung sikulah... Keputusan SPM sia setakat gread 2 jadi terpaksalah sikulah swasta di SINSURAN COMMUNITY COLLEGE di KK. Bah urang kena paksa sikula jadi sia pun malaslah mo belajar... STPM cuma dapat 3P... Padan muka sia!!! Masa tu baru sedar diri... abis mama' sia menangis. Dia mo juga sia masuk Universiti.
  9. Setelah insaf... sia belajar sendiri dan mo ambil STPM sekali lagi... Sambil-sambil tu sia mengajar kelas tambahan Sejarah di MASSA ACADEMIC. Uiiiiiii! sia ni terrer bah sejarah... sia dapat perinsipal A.. itu sia bulih mengajar.... perasan lagi.
  10. Berminat jadi insp. pulis... jadi sia mohonlah. Nasib sia bagus sb dipanggil interview... lulus pula tu... bah, minatkan... Next, diaurang panggil sia utk ujian kecerdasan.... pun lulus juga. Tu pegawai bilang tunggu surat sb nanti mo kena pigi sana Kajang utk latihan selama 3 tahun.
  11. Bila keputusan STPM diumumkan, sia dapat 5P... 2A,2B dan 1C. Uiiiiii!!! bangga bah sia masa tu. Melumpat-lumpat macam urang gila. Mama sia paksa sia isi borang utk masuk U... mulanya sia nda mo sb sia mo tunggu tu panggilan Insp. Pulis... Mama' sia bilang... mana yg dapat dulu... kalau dpt panggilan Insp. Pulis tu dulu so dia suru sia pigi sanalah... kalau panggilan U dulu, dia suruh sia masuk U lah... Malas mo melawan, sia pun ok jak lah sb sia tau tu panggilan Insp. Pulis mesti sampai dulu... hi.hi.hi...
  12. Tapi Tuhan mmg suda takdirkan sia masuk U barangkali.... sia dpt surat panggilan mendaftar di UKM dulu... nda dapat-dapat tu panggilan Insp. Pulis. 
  13. Masuklah sia di UKM, Bangi... FAKULTI SAINS KEMASYARAKATAN DAN KEMANUSIAAN... Singkatannya FSKK. Urang bilang fakulti yg paling nda popular.... bah biarlah... 
  14. Masa sia tahun 2 di UKM... mama' sia suruh kawin sb dia risau sia jauh-jauh.. teda urang mo jaga... nasib baiklah masa tu sudah ada boypren... kawinlah siurang... hi.hi.hi.... husband sia tu urang PERAK! Masa kenduri tu barulah mama' sia ckp yag tu surat panggilan Insp. Pulis sebenarnya dia kasi tapuk... sampai 2 minggu sblm tu surat panggilan UKM datang... Senyum2 jaklah sia... Sikarang baru sia rasa syukur... kalau inda... jadi pulislah sia....oh tidak!!!!!!
  15. Lepas graduation, sia dapat tawaran buat master di Universiti Sabah tapi sia tulak...Mula-mula nda terfikir bah mo jadi sigu tapi husband sia yang suruh sb dia bilang sesuai utk perempuan. So... sia pun mohonlah mo buat Diploma Pendidikan... Tapi bukan rezeki saya mangkali, terpaksa tangguh abis sia pregnant... So... sia decided kerjalah sikijap di SM SRI MURNI, sikulah swasta sana Cheras.
  16. The next year.... sia buatlah Diploma Pendidikan sana UKM juga..... Aiiiiiii! baru 16 jak ni... apa lagi mo ditulis ni.... 
  17. Lepas habis Dip. Pendidikan... sia dapat tawaran satu kali lagi mo buat master tapi sia tulak juga... Sikarang ada jugala rasa mcm menyesal tapi suda nda guna...
  18. Sia posting sini SABAK BERNAM, SELANGOR....
  19. First day dtg sikulah... tu pengetua speaking2 sama sia... abis sia pun speaking Londonlah juga... walaupun broken mangkali... Ala.. sia pun bukan pandai... sia major SEJARAH DAN GEOGRAFI masa di U... Mo tersembur-sembur air liur sia mo sebut perkataan omputih...
  20. Kasian sia.... bila dapat jadual, rupanya sia kena mengajar BAHASA INGGERIS. Oh... nda buli jadi... sia pun pigilah jumpa tu pengetua... dia bilang nda cukup guru BI jadi dia minta sia tulung utk tahun tu jak... Kelas form 3 pulak tu... Kelas no 7 dari 10 kelas.... Bah bantai jak lah... malas sia mo bising2...
  21. The next year.... tu diaaaaaaa..... 5 kelas bah mengajar BI. Mo pengsan sia dapat sia punya jadual... Merayu dan merajuk... tapi diorg nda juga layan sia... Jadi mengajarlah BI sampai sikarang cuma sejak 5 tahun lepas, diurang bagi juga sia 2 kelas SEJARAH... NASIBLAH... Kalau nda, sia2 jak sia belajar di U dulu... hi.hi.hi....
  22. Aiii... abis sudah idea sia ni... Warna kegemaran sia ARAGANG om OTOMOU... ha.ha.ha.  mo pengsan urang..merah dan hijau bah... Rumah sia kaler hijau, kereta sia warna hijau, baju sia bnyk warna hijau dan merah...
  23. Banyak cakap.... suka tingu orang... suka menulis... suka melukis dan suka bunga orkid...
  24. Apa lagi niiiiii..... aduiiiiii.... Berjaya naik Gunung 3 kali sampai puncak... ha.ha.ha... ni kes teda idea sudah ni...
  25. Yang last suda... i hava a small family... my mom, my hubby, my daughter and my two sons....Yesssssss!!!!!! abis juga akhirnya...

Fuh!!! siap juga akhirnya.... 
Itulah serba sedikit ttg diriku yang boleh kukongsi dgn rakan-rakan yang lain... 

12 ulasan:

GematriA™ berkata...

hahahaha..
siok ni bah sia baca 25 tentang ko sn.
huhuhuhu..serius ni sia blm perna pigi tuaran masi. pusing2 jak kampung. nda perna keluar jauh dari putatan.
malu sia, kini d s'jung namun blm habis pusing sabah masi.
haishh...

Fuziani JSR berkata...

Ha.ha.ha... bah.. kalau balik sana.. pigilah jalan2. Mo pengsan jugak sia mo cari idea kasi habis sampai 25 tu.. At the end tu article tu spttnya saya kena kasi tag urang lain tapi sia nda sampai hati... jadi begitu sajalah..

Sasa Al-Sharif berkata...

sikit lg jadi pulis lari2 kejar penyamun ;D

Fuziani JSR berkata...

Sasa : Ha.ha.ha... yang pastinya tidaklah sebesar skrg kot.. abis selalu bubut ( kejar ) pencuri... tentu slim mcm tiang letrik!!!

Abhamz berkata...

salam, rajinnya jawab tag....saya mmg malas sungguh nak jwb tag n mmg tak pernah lagi tag siapa2....tapi syok jugak baca kisah2 tu..

Zezebel berkata...

Owh....
Selamat pagi cikgu. Hehehehehe....
Tidak apa bha tu masih nama lama lagi. yang penting Islam ada di hati. Nama itu hanya cara orang mengenali kita kan?

Radin87 berkata...

Cikgu, saya nak tanya sikit..
Sia dengan Bah tu bila mahu guna?
Saya sedikit tak paham sabah.. boleh cikgu ajar?
hehehe

Fuziani JSR berkata...

Zezebel : Betul... yang penting pegangan kita...

Radin87 : Sia tu maksudnya saya... Bah tu pula boleh mmbw maksud ok, atau mengiakan dan memberikan penegasan ttg sesuatu. Contoh: bila org kata, jom g rumah saya... kita jawab 'bah' maksudnya ok.
" betul tak tu rumah Ali?" Bah, betullah tu.. membawa maksud mengiakan...
"Kami mau ke rumah Ali bah" membawa maksud penegasan pada ayat tersebut...

mohammad berkata...

cikgu fuziani, wah terbelit-belit lidah saya membacanya. seronok membaca catatan sejarah cikgu. terima kasih cikgu beri ilmu kepada saya.

Fuziani JSR berkata...

mohammad : Laaaa.... mohammad mana pulak ni... Kalau anak murid cikgu... cikgu telah halalkan ilmu yang telah cikgu beri di dunia dan di akhirat... Semoga muhammad berjaya dlm hidup...

kakyong berkata...

akhirnya dapat berkenalan dgn lebih dekat dgn fuziani...

LonelyAnn berkata...

Siok jga ceta ko ni Jen. Baru ja jpa .Tu lah trs baca ni. Hmmm.... blh tahan. Semoga trs berjaya. Org kpg ku.

LIKE DISINI

Layout