SIAPALAH AKU TANPA MEREKA..

SUDI-SUDILAH KLIK DAN TINGGALKAN LINK KAT SINI..

Selasa, 12 Oktober 2010

... Buah apa tuuuuu......... peliknye...

Ha! cuba terka tu buah apa????  Putih melepak ulasnya..

Ni bentuk buahnya sebelum dikopek kulitnya... kulitnya berduri kasar tapi x lah setajam duri buah durian...
 
Yang nampak kecil sebab aku kecilkan gambarnya.... Pada hakikatnya... buah ni agak besar dan berbentuk hampir bulat



 Yang ni serupa jugak... tapi spesis kulit hijau... hi.hi.hi....











Buah apa tu????? Ha! itulah buah tarap yang terkenal di sabah.... sedap bah! Orang kat semenanjung mungkin tak kenal... kat Perak pernah jumpa tapi spesis yang tak boleh dimakan sebab isinya halus sangat.... Boleh juga dibuat pengat... Rasanya manis seperti cempedak... tapi lebih lembut... Nak rasa????? jom ikut saya balik Sabah naik Belon....

11 ulasan:

kakyong berkata...

pernah makan buah ni masa dok kat SIbu, s'wak... dah 30 tahun tak jumpa buah ni...

Fuziani JSR berkata...

Kakyong... kat Sabah orang panggil buah Tarap.. di Sarawak org panggil buah Terap

Alessandro berkata...

Buah tarap memang sedap..dulu-dulu time musim tarap..tolong cikgu jual tarap di sekolah...dengan kawan-kawan yang tinggal di asrama. Banyak nak beli sebab time tu hanya 30 sen sebiji..kenangan dulu-dulu ^__^

Fuziani JSR berkata...

Alessandro... hanya kita yang pernah rasa tahu yg buah ni sedap... kalau balik ke Sabah, dan musimnya... mmg mencari buah tarap di pasar2..

United Minds berkata...

Sedap buah tu....minat..

Fuziani JSR berkata...

Sejenis buah yg stu spesis dgn buah nangka dan cempedak... org panggil buah tarap... buah yang bermusim... hanya d sabah dan sarawak jer buah ni dijumpai

Norgadis Labuan berkata...

Belakang rumah saya pun ada buah tarap. Kalau tarap muda, sedap dibuat gulai lemak...

Tanpa Nama berkata...

teacher...lau kt smnjng nie buah cempedak mentahkan...hahahhahaa...

LaDy BarbeLLa berkata...

Wah.. teringin nak makan? adakah rasa macam nangka?

Fuziani JSR berkata...

Lady : Rasanya lagi sedap dari nangka sb isinya lebih manis dan lembut...

Tanpa Nama berkata...

Very nice fruit ..nak rasa pegi pat sabah ke serawak ...

LIKE DISINI

Layout