SIAPALAH AKU TANPA MEREKA..

SUDI-SUDILAH KLIK DAN TINGGALKAN LINK KAT SINI..

Khamis, 15 Disember 2011

KELENTONG SEORANG ANAK.....





Satu petang ... Si ayah yang suka memberikan soalan teka-teki memanggil anak bongsunya.

Si Ayah : Aky.. apa benda ni, banyak manapun kita tuang air dalam bekas ni, 
                    airnya banyak tu jugak dan tak akan melimpah? Magikkan?

Si Anak : Mmmmmmmm.... ( Si anak cuba memikirkan jawapannya ) Satu lori  
                    air pun x penuh ke ayah?

Si Ayah : Pun x penuh....

Si Anak : Apa ye... Itu mmg magik! ( Si anak mengerutkan dahinya sambil 
                   menggaru-garu perutnya ) Ayah kelentong nie....

Si Ayah :Idok eh!  Kalau Aky boleh jawab, nanti ayah beri seringgit.

Si Anak : Ala... kedekut bebenor.. Biar betik ayah! Seringgit nak beli apa?

Si Ayah : Okaylah... ayah bagi RM2.

Si Anak : Bekas yg kita tuang...bla...bla... ( Si anak mengulang-ulang soalan 
                    tersebut. Berusaha mencari jawapannya ) Ntahlah ayah... tak tau 
                   Aky. ( Si anak seperti berputus asa ). Pelik nor pun teka-tekinye..

Si Ayah : Ala... Aky fikirlah. Aky kan bijak...

Si Anak : Hah! Aky tahu... Tangki air yang bocor! Betul tak ayah?

Si Ayah : (Sambil tersenyum) Salah! Kalau bocor tak adalah langsung airnya
                    
Si Anak : Ada ayah... kalau bocor kat atas, kat bawah ada gak airnya. ( Si 
                   anak menerangkan bersungguh-sungguh )

Si Ayah : Okay... tapi kalau tuang air banyak, melimpah gak kan?

Si Anak : Ha ahlah! Ala ayah ni mesti nak kenakan Aky jer... ntah pa pe teka-
                    teki gitu. Pelik nor bunyinye...

Si Ayah : Hahahahaha... Apa yg peliknye... Ayah tambah ganjarannya.. 
                    RM10.

Si Anak : Ala ayah ni! Mentang-mentanglah Aky tak tahu jwpnnya. ( Si anak 
                   seakan merajuk ) Huh! Aky nak ke tandas lu... cari ilham... ( Si ayah 
                   tersenyum melihat gelagat anaknya )

Beberapa minit kemudian... Si anak keluar dari tandas.

Si Anak : Ayah.... Aky tahu da jwpnnya. Gerenti betul punya... Aky mmg super                         
                    bijaksana.

Si Ayah : Apa jawapannya? Perasan... hihihihi.

Si Anak : RM10 taw... ayah jgn tipu. ( Si Anak tersenyum penuh yakin )

Si Ayah : ( Mencapai dompet dan mengeluarkan not RM10 ) Ni duitnya. Ayah 
                    tak tipu... ( Si Ayah juga yakin jwpn anaknya tu nanti pasti salah )

Si Anak : Hek eleh... kacang rebus jer senangnya... Mangkuk tandas.... hihihi.

Si Ayah terkedu. Tidak menyangka anaknya dapat menjawab teka-teki tersebut. Si anak... mengambil not RM10 sambil menari-nari keriangan. Si ibu yang sedang menyediakan minuman petang tersenyum sendiri dgn kenakalan anak bongsunya. Kebetulan.... Si ibu sebenarnya telahpun memberikan teka-teki tersebut kepada anak kecil itu semalam dan telahpun memberikan jawapannya setelah si anak tidak berjaya memberikan jawapan yg tepat. 



10 ulasan:

Jurnal Murahan berkata...

kahkahkah

tapi kan, cane nak sebut nama anak tu; akai ke A.K

CETUSAN SEIKHLAS RASA berkata...

Hahahaha... Nama penuhnya Muhammad Dhiyauzzaky... Zaki so sebutannya Aki..

MOH KEMBARA berkata...

Salam Fuzjee,

Lain kali buleh buat kolaborasi dan konspirasi lagi Aky!

CETUSAN SEIKHLAS RASA berkata...

MOH KEMBARA : Wa'alaikum salam...Sian ayahnya kak... naye jer ilang RM10.

azlina 2 berkata...

selesai membaca n3 ni terseyum sendiri....rezeki dia le tu...

lyza berkata...

hahahahaha...cerdiknya aki..klakar plak rasanya..hehe..

Salam perkenalan dari saya..follow sini..blog yang best..;)

MulutPayau berkata...

hahahha...cerdik betul Aky yer...padahal dia dah tau jawapannya.....terbang rm10 si ayah...nasib baik ayah tak buat tawaran lebih tinggi...

CETUSAN SEIKHLAS RASA berkata...

Azlina 2 : Kalau tengok muka ayah Aky masa tu... lagi sakit perut menahan gelak.

CETUSAN SEIKHLAS RASA berkata...

lyza : Terima kasih kerana sudi singgah di blog CSR. Saya dah follow.

CETUSAN SEIKHLAS RASA berkata...

MulutPayau : Selalu juga ayahnya terkena...

LIKE DISINI

Layout