SIAPALAH AKU TANPA MEREKA..

SUDI-SUDILAH KLIK DAN TINGGALKAN LINK KAT SINI..

Sabtu, 2 Februari 2013

AYAH.......

Pic dr google

Sedang aku termenung.... teringat bekas anak muridku beberapa tahun dahulu...
"Teacher.... ayah saya dah uzur, saya dan adik-adiklah yg menguruskan keperluan ayah sejak ibu pergi meninggalkan kami. Ayah tak mampu bangun sendiri, malah makan dan minumpun kami yang uruskan. Pagi sebelum ke sekolah, saya masak dulu teacher. Sebelum adik saya yang sekolah sesi petang tu pegi sekolah, adik mandikan ayah dan suapkan ayah makan. Bila adik pegi sekolah, makcik yang duduk sebelah rumah akan jenguk-jengukkan ayah sampai saya balik sekolah. Sebab itulah saya jarang datang kelas tambahan teacher. Kakak pula terpaksa berkerja untuk menampung keluarga kami." 

Ketika itu hati kecilku tersentuh.... "Semoga Allah permudahkan segalanya bagimu wahai anak muridku. Kau anak yang baik.... mulianya hatimu pasti diberi ganjaran baik di kemudian hari... Bertuahnya seorang ayah yang punya anak sebaikmu". Bisik hati kecilku.


Tiba-tiba aku teringatkan ayah mertuaku di kampung. Alhamdulilah.... walaupun usianya sudah menginjak angka 88 tahun tapi Aboh masih mampu menguruskan dirinya sendiri biarpun kekuatannya kian dimamah usia. Harinya banyak dihabiskan di masjid dan rumah sahaja. Dia yang sememangnya tidak banyak bercakap semakin menjadi pendiam. Pernah sesekali dia bersembang denganku, dan aku pasti.... dia merindui ibu mertuaku yang telah pergi 12 tahun lalu. Aku sebenarnya kagum dengan ayah mertuaku. Kasihnya pada ibu mertuaku sungguh dalam.... Aku melihat air matanya bergenang setiap kali bercerita tentang ibu mertuaku, biarpun sudah sekian lama dia ditinggalkan. Semoga roh ibu mertuaku tenang di sana. Semoga Aboh terus sihat meniti usia tuanya. Semoga Allah jadikan kami anak- anak yang terbaik untuknya.2 ulasan:

ctpayong berkata...

assalamualaikum wbt.

selalu ingatkan diri sendiri;

belailah mereka semasa hayatnya masih ada...

CETUSAN SEIKHLAS RASA berkata...

Ctpayong... ya, sepatutnya begitu kerana Allah bisa mengambil mereka dlm sekelip mata.

LIKE DISINI

Layout