SIAPALAH AKU TANPA MEREKA..

SUDI-SUDILAH KLIK DAN TINGGALKAN LINK KAT SINI..

Rabu, 30 Januari 2013

JERAT BURUNG WAK2 DAN KAK ANI

Jerat burung wak-wak


 Selepas solat maghrib, aku mengelamun seketika di atas sejadah sambil merenung dinding kamarku yang semakin pudar. Aku merasakan betapa kerdil dan daifnya aku di sisi ALLAH. Aku kecapi kesenangan dan kesempurnaan hidup tapi aku masih gagal mengejar kesempurnaan akhirat. ALLAH begitu kasihkan umatNYA tapi adakala aku lupa bersyukur kerana sibuk mengejar duniawi. Daif dan hinanya aku.... 

Tiba2 aku teringatkan kak ani.... petang tadi, semasa kelas.... ustazah Sabrina memberitahuku, kak ani masih tidak dpt datang ke kelas kerana mahu menyiapkan jerat burung wak-waknya. Pasti jari-jemari kak ani sakit memintal tali tangsi hanya semata-mata kerana RM2 untuk sepasang  jerat. Pasti lenguh pinggang kak ani duduk memintal dan mengikat jerat....... dan pasti.... mata kak ani berpinar menyiapkan jerat burung wak2nya dari pagi hingga petang. Itulah pengorbanan kak ani... mengumpul wang secukupnya utk membaiki kereta suaminya yg tersadai rosak d bengkel.

Tanpa kereta itu, kak ani tidak mampu kemana-mana... kak ani tidak mampu ke pasar. Kak ani tidak mampu ke Teluk Intan... Kak ani tidak mampu ke kelas. Kak ani tinggal jauh di ceruk kampung tersusun. Pasti kak ani merindui kami... Pasti kak ani bersedih. Kami merindui kak ani... kami sedih kerana kak ani tidak dapat datang ke kelas. Kak ani.... esok saya dan umi akan dtg ziarah kak ani.

Tiada ulasan:

LIKE DISINI

Layout